Thursday, 6 August 2015

Pelancaran EKSA [5 Ogos 2015]

Pada 5 Ogos 2015 telah berlangsung Majlis Pelancaran EKSA (Ekosistem Kondusif Sektor Awam) yang bertempat di Dewan Jubli Perak, INTAN Wilayah INTURA.

EKSA merupakan inisiatif MAMPU dalam penjenamaan semula pelaksanaan Amalan 5S yang bertujuan meningkatkan budaya kecemerlangan organisasi yang lebih berimej korporat. Selain itu, EKSA juga lebih menekankan tentang bagaimana untuk melahir dan menzahirkan idea, kreativiti dan inovasi.

Selain daripada itu, EKSA juga mempunyai kaedah penilaian dan pengauditan baru yang merangkumi kriteria generik dan kriteria khusus dengan turut mengambilkira kepelbagaian premis agensi kerajaan mengikut jenis-jenis perkhidmatan yang diberikan. Ini berbeza dengan Amalan 5S yang diamalkan sebelum ini di mana pendekatan one size fits all adalah kurang memadai dengan kepelbagaian perkhidmatan di dalam agensi kerajaan pada masa ini.

Majlis ini di mulai dengan penerangan ringkas oleh Penyelaras EKSA INTURA, Pn Aishah Musa di Dewan Jubli Perak pada jam 9.00 pagi. Seterusnya program diteruskan dengan amanat dari YBrs. Dr. Zurina bt. Abdul Hamid, Pengarah INTAN Wilayah Utara. Di dalam amanat beliau, YBrs. Dr. Zurina menekankan apa yang perlu dilaksanakan dalam mencapai Persijilan EKSA. Beliau turut berkongsi tentang  pemantapan kecekapan dan keberkesanan perkhidmatan akan terhasil secara tidak langsung jika EKSA dilaksanakan. Ini selaras dengan Teras Strategik 3 JPA Merakyatkan Perkhidmatan Awam.

Beliau turut mengalakkan warga untuk menyemarakkan aktivitivi yang mefokuskan tentang kreativiti dan inovasi serta mengujudkan persekitaran hijau melalui pembudayaan Go-Green.

Selesai amanat beliau, YBrs. Dr. Zurina turut merasmikan pelancaran ‘INTURA : Ke Arah Persijilan EKSA’ dan semua ketua setiap zon turut sama memeriahkan gimik pelancaran yang diadakan pada hari itu.

No comments:

Post a Comment